Przemilczę prezentację 599 HGTE, gdyż nie wzbudza ona takich emocji, jak następca fantasmagorycznego FXX. Obecnie Ferrari cierpi na debet stricte wyścigowych samochodów. Nawiązaniem do tradycyjnych wyścigówek był model FXX. Od przyszłego roku wysłużone, wyścigowe Enzo odejdzie do lamusa, pozostawiając pole do popisu opisywanemu 599 XX. Na początek napomknę o mocy - 700KM z włoskim rodowodem robi wrażenie. Skrzynia biegów zmienia przełożenia w 60ms. Gwoli zobrazowania tej wartości posłużę się przykładem. Otóż mrugnięcie oka trwa 64ms. Czyż to nie imponujące? To daje nam pogląd na nowe znaczenie słowa "szybki". Wśród wielu innowacji, zastosowanych w nowym dziecku firmy, moją uwagę przykuła pozycja opatrzona tytułem "High Performance Dynamic Concept". W dużym skrócie chodzi o wykorzystanie maksimum możliwości samochodu, posługując się systemami elektronicznymi. Wszystkie one współpracują ze sobą, by kierowca mógł przekonać się o potencjale ryczącej V-12-tki. Oczywiście od razu na usta pchało się pytanie: ile ich będzie? Już śpieszę z odpowiedzią: powstanie trzydzieści (30) egzemplarzy. Przyszłość zweryfikuje prawdziwość tej informacji. Koszt przyjemności posiadania tej bestii to 1,1 mln euro. W cenę wliczona jest opieka mechaników Ferrari oraz cykl siedmiu imprez (à la FXX Event). Każdy kolejny rok testów to wydatek 150 tysięcy euro. Mimo braku homologacji, 599XX posiadają VINy, analogicznie do FXX.
_________________ "Nie obchodzi mnie to, czy samochód ma elektrycznie otwierane szyby. Nie obchodzi mnie to, czy szczeliny w drzwiach są równe, ale kiedy kierowca wciśnie pedał gazu chcę by miał mokro w gaciach" Enzo Ferrari
Koszt przyjemności posiadania tej bestii to 1,1 mln euro.
Gdybym posiadał tyle pieniędzy nie wachałbym się ani chwilę... auto jest po prostu nieziemskie FXX było (nadal jest) fantastyczne, ale 599 XX go miażdży. oczywiście mówię o kwestii wizualnej, choć może nie powinienem, bo to auto torowe, liczy się prędkość... ale skoro i technika i piękno się zgrały, musiałem to powiedzieć jestem bardzo ciekawy jakie czasy będzie uzyskiwał w porównaniu do FXX moc co prawda jest niższa, ale myślę, że to z góry nie stawia 599 na przegranej pozycji
jestem bardzo ciekawy jakie czasy będzie uzyskiwał w porównaniu do FXX moc co prawda jest niższa, ale myślę, że to z góry nie stawia 599 na przegranej pozycji
Pętle toru Fiorano pokonuje w 1 minutę i 17 sekund, czyli lepiej od standardowego FXX, ale nie na tyle szybko, by prześcignąć FXX Evo.
_________________ "Nie obchodzi mnie to, czy samochód ma elektrycznie otwierane szyby. Nie obchodzi mnie to, czy szczeliny w drzwiach są równe, ale kiedy kierowca wciśnie pedał gazu chcę by miał mokro w gaciach" Enzo Ferrari
Pętle toru Fiorano pokonuje w 1 minutę i 17 sekund, czyli lepiej od standardowego FXX, ale nie na tyle szybko, by prześcignąć FXX Evo.
czasem mam wrażenie, że mieszkasz w Maranello, a z okna Twojego domu widać Fiorano dzięki wielkie za info
czyli jest piekielnie szybko
Defender
Wysłany: 2009-03-20, 23:06
Całkiem ładne auto, ale gdyby tak do F40 włożyć od niego silnik to i tak powstał by ładniejszy i lepszy samochód.
Cały czas żałuje że enzo nie dał F40-dziestce silnika 6 litrowego z turbo(ogromnym), wtedy dziś nadal przy swej wadze byłby najlepszym samochodem sportowym świata, szkoda ze tego nie uwzględnił że dziś każde BMW itp jedzie 300km/h bo ma 5 litrowy motor..
_________________ Chcę mieć F-40 albo choć sie nim przejechać :).
Gdy zobaczyłem po raz pierwszy Fiorano spadłem z krzesła, otrzepałem się i zacząłem podziwiać to dzieło. Gdy po raz pierwszy ujrzałem 599FXX również spadłem z krzesła - do tego mocno się potłukłem bo zamiast ratować się to nie oderwałem ani na chwilę wzroku od monitora :)
Ten projekt jest prawię tak piękny jak własna dziewczyna przy zachodzie słońca hehe
Jestem tak pozytywnie nastawiony do tego modelu ponieważ prawie idealnie trafia on w mój stylistyczny gust. Lubie gdy ostro i niekonwencjonalnie (patrz spojlerek na tylnym słupku) ospojlerowana "buła" sunie po torze wyścigowym :)
Tematy stricte techniczne nie jarają mnie aż tak mocno, to pozostawiam tym szczęściarzom który zsiądą za kierownicą tego modelu.
Czekam na pierwsze zdjęcia i filmiki z toru wycigowego
Na stanowisku Fiata i Chryslera podczas salonu samochodowego w Detroit (North American Auto Show), odwiedzający będą mogli podziwiać jeden z egzemplarzy Ferrari 599XX. Wystawa, rozpoczyna się 11 stycznia i potrwa do 24 stycznia. Nie będzie to oficjalna premiera. Ta odbędzie się w marcu na Florydzie, a dokładnie na torze Homestead.
Myślałem, że na forum znajdę jakieś informacje na temat jakichś superrozwiązań aerodynamicznych stosowanych w 599XX ale nie znalazłem. Gdybyście nie wiedzieli o co mi chodzi to proszę pare zdjęć